De toepasselijke algemene voorwaarden sluiten aansprakelijkheid van de ondernemer voor gewone (niet gekwalificeerde) postdiensten uit.

Onderwerp van het geschil

Het geschil betreft de vermissing van een postzending.

De consument heeft op 29 maart 2011 de klacht voorgelegd aan de ondernemer.

Standpunt van de consument

Het standpunt van de consument luidt in hoofdzaak als volgt.

De consument heeft een pakket verstuurd naar een reparatie inrichting. Hij ontving daarbij een ontvangstbewijs. Het pakket heeft de geadresseerde niet bereikt. Het pakket is niet aangekomen en bleef ondanks navraag vermist. De ondernemer heeft geen aansprakelijkheid voor de vermissing erkend. Ook de geadresseerde is niet bereid een vergoeding te geven.

De consument verlangt dat de ondernemer een reële schadevergoeding betaalt nu deze verantwoordelijk is voor de zending.

Standpunt van PostNL

Het pakket van consument is inderdaad niet meer aangetroffen en kennelijk niet bezorgd. Het pakket is echter zonder nadere dienst verzonden, dus bijvoorbeeld niet aangetekend. Het uitgereikte ontvangstbewijs is dan ook niet meer dan dat: een bewijs van terpostbezorging.

Het had eerder op de weg van de ontvanger gelegen, welke een antwoordnummer hanteert voor retourzendingen, om te waarschuwen voor het onverzekerd zenden van kostbare apparatuur naar een dergelijk antwoordnummer.

Op basis van de geldende algemene voorwaarden is de ondernemer niet aansprakelijk voor de vermissing.

Beoordeling van het geschil

De commissie heeft het volgende overwogen.

De algemene voorwaarden welke hier – onbestreden - van toepassing zijn, sluiten aansprakelijkheid van de ondernemer voor gewone, niet gekwalificeerde postdiensten uit. Dat is volgens een vaste lijn van deze commissie niet onredelijk of onbegrijpelijk, gelet op de aard van de dienstverlening.

De klacht is dan ook ongegrond, nu er door de consument geen aanvullende diensten voor verzending zijn overeengekomen.

Derhalve wordt als volgt beslist.

Beslissing

Het door de consument verlangde wordt afgewezen.

Aldus beslist door de Geschillencommissie Post op 22 juli 2011.

Commissie: Post

Referentienummer: 56920

Uitspraken disclaimer

Let op: De uitspraken in ons uitsprakenregister zijn voorbeelden en wij willen u hiermee een algemeen beeld geven van de beslissingen van de commissie. U kunt geen rechten ontlenen aan ons uitsprakenoverzicht. Elke klacht wordt door de commissie afzonderlijk beoordeeld op basis van de specifieke feiten en omstandigheden.
Niet gevonden wat u zocht?
Wilt u meer informatie over onze uitspraken, dan helpen wij u graag. U kunt hiervoor contact met ons opnemen via dit formulier

Delen?

Was deze informatie duidelijk?

“Om de gehele uitspraak te printen: klik alle subkopjes open en print dan de pagina”
Terug naar boven