Vanaf 15 juni worden de roamingkosten binnen de Europese lidstaten afgeschaft. Voorwaarde hiervoor is wel dat u roamt binnen ‘redelijk gebruik’.
Roamingkosten zijn de kosten die u moet betalen om gebruik te maken van buitenlandse providers. Vanaf 15 juni hoeft u deze niet meer te betalen binnen de EU-zone. Alle belminuten, sms’jes en MB’s van de nationale bundels kunt u in andere EU-lidstaten gebruiken, zonder extra kosten. Dit geldt voor de 28 EU-lidstaten. Dit zijn België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden. Per provider kan het verschillen of deze kosten rekent voor dataroaming in andere Europese landen.
Bellen vanuit of naar niet-EU-landen valt niet onder deze Europese afspraken.
Redelijk gebruik
In de Europese afspraken staat dat consumenten in de EU roamen tegen hun binnenlandse tarief (Roam Like At Home) binnen de grenzen van “redelijk gebruik” (fair use). Bedrijven mogen een fair use policy (FUP) toepassen, die misbruik of afwijkend gebruik van roaming door klanten voor andere doelen dan periodiek reizen moet voorkomen.
Als u bijvoorbeeld in de afgelopen vier maanden meer tijd doorbracht in een ander EU-land dan het land waar u het telefoonabonnement afsloot, stuurt de provider u een waarschuwing. U heeft dan twee weken de tijd om een toelichting te geven over de reis- en verblijfplannen, of uw bel-, sms- en surfgedrag aan te passen. Daarna mag de provider eventueel roamingkosten in rekening brengen.
Als er sprake is van misbruik, dan mogen providers ook roamingkosten in rekening brengen. Als iemand niets anders doet dan films downloaden of muziek streamen via een WiFi-hotspot, kan dat als misbruik bestempeld worden. Als er sprake is van misbruik, dan mogen providers ook roamingkosten in rekening brengen. Als iemand niets anders doet dan films downloaden of muziek streamen via een WiFi-hotspot, kan dat als misbruik bestempeld worden.
Er kan ook sprake van misbruik zijn als het telefoonabonnement niet in hetzelfde EU-land is afgesloten als waar iemand woont. Alleen als u kunt aantonen dat er een ‘stabiele relatie’ is met het andere land, vanwege werk of studie bijvoorbeeld, mag u extra roamen, zonder bijkomende kosten. Dit is speciaal voor de EU-grensarbeiders en studenten.
Een provider mag een limiet stellen aan roaming in het geval van een onbeperkte binnenlandse databundel. Dit moet van te voren bekend zijn en de limiet moet hoog genoeg zijn om aan de roamingbehoefte te voldoen. Gebruikt u meer data dan de limiet, dan mag de provider een maximaal tarief rekenen per hoeveelheid gebruikte data. Lees meer over roaming binnen de EU(engelstalig)
Buiten de EU
Buiten de EU-zone moet u na 15 juni nog wel roamingkosten betalen. De tarieven verschillen per land en per provider. U vindt ze op de site van de provider.
Uitspraken
Bekijk de uitspraken die de Geschillencommissie Telecommunicatiediensten heeft gedaan over dataroaming en fair use policy