Auteursrechten

U heeft een rekening voor auteursrechten ontvangen van een collectieve beheersorganisatie (CBO), zoals bijvoorbeeld Buma/Stemra en Videma. Maar u bent het er niet mee eens.

CBO's zijn organisaties die ervoor zorgen dat auteurs, kunstenaars, uitgevers en producenten een vergoeding ontvangen wanneer anderen hun werk gebruiken.

U bent het niet eens met de rekening, omdat:

  • U vindt dat in uw geval een onjuist tarief is toegepast
  • U vindt dat het tarief verkeerd is toegepast
  • U vindt dat het tarief zelf te hoog is

 

Bekijk minder
GESC5013-icoon-auteursrechten.png
GESC5013-icoon-auteursrechten.png

Niet vertoonde wedstrijd toch betalen

De vergunning die de betalingsplichtige heeft gekocht, geeft het recht twee voetbalwedstrijden op een groot scherm te vertonen. Dat hij maar één wedstrijd vertoont, wil niet zeggen dat hij dan ook maar de helft van de kosten voor de vergunning hoeft te betalen.

Klacht indienen

De eerste stap is om het bedrijf te vertellen dat u ontevreden bent. Heeft u na geklaagd te hebben bij de ondernemer samen nog geen oplossing gevonden? Dan kunt u terecht bij de Geschillencommissie.

Commissie

Dient u een klacht in bij De Geschillencommissie, dan kunt u erop vertrouwen dat uw zaak door een onpartijdige commissie wordt beoordeeld.

De commissie die de meeste klachten over dit onderwerp behandelt is de:

Geschillencommissie Auteursrechten

Voorwaarde is wel dat het bedrijf ook is aangesloten bij De Geschillencommissie. Dit kunt u checken in de adressengids ondernemers.

De branche-organisatie die is aangesloten bij de Geschillencommissie Auteursrechten is VOICE.

Kosten en de duur van de procedure

Op de commissiepagina van de betrokken commissie(s) vindt u ook de hoogte van het klachtengeld. Dit is het bedrag dat De Geschillencommissie rekent voor het behandelen van uw klacht.

Dit geld krijgt u echter terug wanneer uw klacht gegrond wordt verklaard. Als De Geschillencommissie u in het gelijk stelt, wordt de ondernemer verplicht om u dit bedrag terug te betalen. In dat geval zijn er voor u geen kosten aan de procedure verbonden.

Duur van de procedure

De hele procedure, vanaf het moment van indienen van de klacht tot de uitspraak van De Geschillencommissie, duurt gemiddeld drie maanden. Wilt u meer weten over de gang van zaken bij het indienen van een klacht, lees dan meer over de procedure.

Eerdere geschiluitspraken over Auteursrechten

Terug naar boven