
Auteurscontractenrecht
De Geschillencommissie Auteurscontractenrecht behandelt geschillen tussen een maker (auteur, musicus, kunstenaar etc.) en een exploitant (uitgever of producent) over de exploitatieovereenkomst. Dit is de overeenkomst die partijen sluiten om het werk van de maker te verspreiden of te gebruiken.
Welke klachten behandelt de commissie Auteurscontractenrecht?
De geschillen kunnen gaan over:
- Een billijke vergoeding voor het werk van de maker;
- Een aanvullende billijke vergoeding, omdat het werk een bestseller is geworden of omdat de wijze van exploitatie van het werk bij het sluiten van de overeenkomst niet was voorzien;
- De ontbinding van de overeenkomst, omdat er geen of onvoldoende exploitatie van het werk plaatsvindt;
- De onredelijk lange of onvoldoende bepaalde termijn van aanspraak op toekomstige werken van de maker;
- De onredelijkheid van bepaalde algemene voorwaarden van het contract.
In artikel 4 van de brochure leest u hier meer over.
Bij filmwerken kan de commissie wel overeenkomsten van een eerdere datum behandelen, zolang het filmwerk op of na 1 juli 2015 voltooid was.
Klacht indienen
Om een klacht tegen een exploitant te kunnen indienen, moet hij zijn aangesloten bij De Geschillencommissie. Is de exploitant dat niet, dan zullen wij de exploitant verzoeken zich alsnog aan te sluiten.
Een maker kan zijn geschil ook anoniem indienen.
Ook als exploitant kunt u een geschil indienen. Voorwaarde hiervoor is wel dat u als exploitant bij De Geschillencommissie bent geregistreerd. Bent u dat nog niet, registreer u dan.
Procedure
Mediation
Meer informatie
- Brochure ‘Hoe werkt de Geschillencommissie Auteurscontractenrecht?’. Hierin vindt u ook informatie over de kosten van het behandelen van uw klacht.
- Reglement van de Geschillencommissie Auteurscontractenrecht
- Op www.auteursrecht.nl/auteurscontractenrecht leest zowel de maker als de exploitant meer informatie over wanneer u naar De Geschillencommissie kunt stappen.