
Garantiewoningen
Deze commissie behandelt geschillen over gebreken bij (oplevering van) nieuwbouwkoopwoningen tussen bouwbedrijven en consumenten. Verenigingen van Eigenaren (VvE) kunnen een geschil indienen over gebreken bij (de oplevering van) de algemene gedeelten van een appartementencomplex.
Welke klachten behandelt de Geschillencommissie Garantiewoningen?
De belangrijkste onderwerpen die de commissie kan behandelen zijn:
- Technische fouten aan uw woning na de oplevering van uw nieuwbouwhuis
- (Opleverings)gebreken aan uw nieuwbouwwoning
- Materiaalgebruik of kleur anders dan verwacht
- Lekkage in woning/ aan de gevel of het dak
- Klachten over de installatietechniek (denk aan verwarming of ventilatie)
- Constructieve en of bouwtechnische problemen
- Schade aan glas of kozijnen
- Problemen met het schilderwerk
- De oppervlakte van bijvoorbeeld de tuin of de zolder, is anders dan afgesproken
- De bouw van de woning duurde langer dan gedacht
- de woning voldoet aan de Bouwbesluiteisen en
- de toegepaste constructies, materialen, installaties deugdelijk en bruikbaar zijn voor het doel waarvoor ze zijn bestemd.
Aantal behandelde klachten en eindproducten
Alle cijfers, feiten en toelichting over het voorgaande jaar van deze commissie vindt u in ons jaarverslag van de commissie Garantiewoningen. Natuurlijk bent u ook geïnteresseerd in de pakkende verhalen die we graag met u delen op www.samenwerkenaankwaliteit.nl. Gewoon zoals het is, uit de praktijk, vanuit ieders vak of betrokkenheid. Verhalen die de verbondenheid met onze organisatie heel mooi illustreren. Trotse verhalen, verhalen met een ziel, verhalen met verbeelding.
Kosten
De kosten van de behandeling van een klacht bij de Geschillencommissie Garantiewoningen bedragen: € 235,- of € 340,-.
Als de koop-/aannemingsovereenkomst is afgesloten vóór 01-01-2007 wordt het lage tarief in rekening gebracht.
Terugbetaling klachtengeld
Geeft de Geschillencommissie u gelijk (uw klacht is gegrond), dan krijgt u het betaalde bedrag terug van de Geschillencommissie. Als u beiden gedeeltelijk gelijk krijgt, bepaalt de commissie hoe dit bedrag verdeeld wordt.
Als de Geschillencommissie uw klacht niet terecht vindt, dan noemen zij de klacht ongegrond. in dat geval krijgt u uw klachtengeld niet terug.
Wanneer u tussentijds tot een oplossing komt met de ondernemer (een schikking treft), krijgt u het klachtengeld niet van ons teruggestort. Dit is iets om rekening mee te houden bij de onderhandelingen.
Procedure
U kunt hulp vragen bij de Stichting Waarborgfonds Koopwoningen (SWK) om het geschil samen op te lossen. Dit kan via telefoonnummer 010-28 18 988 of door een e-mail te sturen aan bemiddeling@SWK.nl. Deze hulp is gratis. Meer informatie vindt u op www.swk.nl.
Lukt het niet de klacht via SWK op te lossen en kocht u uw huis met een waarborgcertificaat beginnend met een S of B (dit staat voor het nummer van uw certificaat)? Dan kunt u uw klacht bij De Geschillencommissie indienen. Bekijk alle informatie over hoe u een klacht bij ons kunt indienen en onze procedure op de pagina Procesinformatie.
Begint uw waarborgcertificaat met een W, dan kunnen wij uw klacht helaas niet behandelen. U kunt dan met uw klacht terecht bij de Raad van Arbitrage.
Voorwaarde
Voorwaarde om een klacht in te kunnen dienen is dat de ondernemer lid is van de brancheorganisatie SWK (Stichting Waarborgfonds Koopwoningen). Deze branche-organisatie is aangesloten bij de Geschillencommissie Garantiewoningen.
Meer informatie
- De brochure ‘Hoe werkt de Geschillencommissie Garantiewoningen?’
- De ingangsdatum van uw overeenkomst bepaalt bij deze commissie welk reglement van toepassing is:
- Heeft u een overeenkomst vanaf 1 januari 2010? Hier vindt u het reglement.
- Heeft u een overeenkomst gesloten in de periode 1 januari 2007 tot 1 januari 2010? Hier vindt u het reglement.
- Heeft u een overeenkomst gesloten voor 1 januari 2007? Hier vindt u het reglement.