Post

Deze commissie behandelt klachten van consumenten tegen Koninklijke PostNL. Een klacht over post die niet aangekomen is, kan alleen door de afzender en niet door diegene voor wie de post bedoeld was worden ingediend.

Welke klachten behandelt de Geschillencommissie Post?

De belangrijkste onderwerpen die de commissie kan behandelen zijn:

  • Het vervoeren van post door PostNL
  • Klachten over de ‘bewaarservice’ van PostNL
  • Klachten over de ‘doorzendservice’ van PostNL
  • Klachten over de ‘verhuisservice’ van PostNL
  • Klachten over uw postbus
  • PostNL bezorgt uw post niet omdat uw brievenbus niet goed neergezet zou zijn

Handig om te weten voordat u een klacht indient

In de praktijk blijkt dat de geschillencommissie Post veel consumenten ongelijk moet geven over hun klacht tegen de Koninklijke PostNL, omdat het om (één van) onderstaande situaties ging. Om te voorkomen dat u uw klacht indient en wordt teleurgesteld, raden we u aan om onderstaande te lezen:

  • Alleen de verzender van (pakket) post kan klagen bij de ondernemer, niet de ontvanger. Dient u als ontvanger van een pakket een klacht in, dan kan de commissie uw klacht dus niet behandelen.
  • Heeft u online een product gekocht bij een webwinkel en stuurt u dat terug zonder verzekerservice van PostNL? En raakt het pakketje kwijt of komt het beschadigd bij de webwinkel aan? Dan is dat uw verantwoordelijkheid.
  • Verzeker pakketten die een waardevolle inhoud bevatten. Zo heeft u altijd bewijs dat de inhoud een bepaalde waarde heeft.
  • Zorg ervoor dat het pakket goed verpakt is om schade aan de inhoud van een pakket te voorkomen. Alleen een melding ‘breekbaar’ of ‘voorzichtig’ is niet genoeg, omdat PostNL met geautomatiseerde processen werkt. PostNL geeft op haar website  informatie over hoe pakketten verpakt moeten worden.

Aantal behandelde klachten en eindproducten

Alle cijfers, feiten en toelichting over het jaar 2017 van deze commissie vindt in het jaarverslag 2017 van de commissie Post.

Kosten

De kosten van de behandeling van een klacht bij de Geschillencommissie Post bedragen: € 27,50. U krijgt dit terug wanneer de commissie u in het gelijk stelt. Lees meer over het klachtengeld.

Procedure

Bekijk alle informatie over hoe u een klacht bij ons kunt indienen en onze procedure op de pagina Procesinformatie.

Voorwaarde

Voorwaarde om een klacht in de kunnen dienen is dat de ondernemer is aangesloten bij De Geschillencommissie. 

Meer informatie


De consument heeft aangetoond dat tijdens het vervoer door de ondernemer het horloge is verwisseld. De ondernemer is aansprakelijk voor het verzekerde bedrag van € 2000,–.
Onderwerp van het geschil Het geschil betreft de verzending door de consument van een pakket met als een horloge. De[...]
Volgens de Algemene Voorwaarden heeft de consument geen recht op schadevergoeding als het pakket zonder verzekerservice vanuit Nederland naar Londen wordt verstuurd
Onderwerp van het geschil Het geschil betreft de verzending door de consument van een pakket met als inhoud een paar[...]
Schade is verzekerd tot opgegeven bedrag
In tegenstelling tot wat PostNL vermoedt gaat de commissie er niet vanuit dat de consument het pakket bewust heeft onderverzekerd[...]