Uitspraak nieuwe stijl

‘Uitspraak nieuwe stijl’… in de nieuwsbrief van afgelopen februari, werd er al even een tipje van de sluier opgelicht. Een project waarin we het proces rondom de totstandkoming van de uitspraak aanpakken en beter maken! Dat doen we natuurlijk niet zomaar... Laagdrempelig toegang bieden tot het recht is onderdeel van onze missie. En hierin willen we ons graag - samen mét u - verder blijven ontwikkelen! 

Omdat ik het belangrijk vind dat de Geschillencommissie als dé geschillenbeslechter in consumentenzaken ook in woord en taal onderscheidend is en blijft, heb ik met het project meegedaan.

Peter Alers  Voorzitter

Laagdrempelig en juridisch correct

Naast Marcel Vilé speelt Eline Verhage, tegenwoordig werkzaam als zelfstandig adviseur ADR & Civiele rechtspleging, ook een grote rol binnen dit project. Zij weet als geen ander te duiden wat vanuit juridisch perspectief het belang van dit project is. Zoals al genoemd, is laagdrempeligheid een van dé onderscheidende kenmerken van de bindend adviesprocedure bij De Geschillencommissie. De uitspraak is daar onderdeel van. Dit project kent dan ook drie facetten om de laagdrempeligheid naar een volgend niveau te tillen, waardoor de boodschap van de commissie voor iedereenbegrijpelijk is. 

Het gaat om: 

 1. Taalgebruik: een balans tussen begrijpelijk Nederlands en juridische juistheid.
 2. Structuur: de onderdelen van een uitspraak beter gerangschikt.
 3. Inhoud: wanneer partijen zich herkennen in de inhoud van de uitspraak, voorkomt dit verwarring en onterechte verwachtingen. 

Hieronder kunt u de bondige, juridische uiteenzetting van Eline (deze link leidt naar de juridische uiteenzetting van Eline)lezen. 

Deze afbeelding toont de juridische uiteenzetting van Eline

Zonder voorzitters geen project

In een eerder filmpje hoorde u het Marcel al zeggen; leesbaarder en toegankelijker voor partijen en vooral makkelijker voor u!

Wij weten dat het opstellen van een uitspraak soms uitdagingen met zich meebrengt, daarom vinden we het belangrijk u te faciliteren waar het kan. We hebben dan ook veel tijd en moeite gestoken in het navragen hoe we u beter kunnen faciliteren… Waar lopen onze voorzitters nu precies tegenaan? En waar ligt er welke behoefte? Dat kunnen we wel zelf verzinnen, maar natuurlijk wenden we ons liever tot de bron, namelijk onze voorzitters!

Voor een goede beslissing geldt dat de feiten moeten kloppen en de motivering altijd logisch en begrijpelijk moet zijn. Dat laatste is met name onder de loep genomen in het project Uitspraak Nieuwe Stijl: leesbaarheid en begrip juist voor “de huidige snelle tijd” waarin steeds minder belang wordt gehecht aan juristerij en juristentaal: voor mij een belangrijke drijfveer om mee te mogen doen in dit project.

Maarten Koopmans Voorzitter

Wat eraan vooraf ging

Het idee voor dit project lag er al, maar wat worden uiteindelijk de kaders waarbinnen we werken? Zo’n omvangrijk project concreet maken, vraagt veel denkwerk en afstemming. Het resultaat is een project met twee dimensies; 

 • de inhoud van de uitspraak in een modern en leesbaar jasje steken, en
 • het faciliteren van onze voorzitters in de voorbereiding en uitwerking van de uitspraak in Zaaksysteem.
 • Deze afbeelding toont de voorbladen van de rapporten ''synthese werkgroep bindend advies'' en ''schrijfwijzer uitspraak nieuwe stijl''.

  Technische verbetering

  Het beter faciliteren van de voorzitters in ons systeem. Daarin hebben we behoorlijke stappen in gemaakt met 'Uitspraak nieuwe stijl', onder andere door het implementeren van Digeplan. Teamleider Daniëla Hoek neemt u in vogelvlucht mee in wat dit voor u betekent. 

  Met dit project willen we het deelnemen aan de commissie meer aantrekkelijk maken. Begrijpelijkheid en eenvoud zijn de instrumenten om de juridische inhoud nog scherper te presenteren.

  Frits Schirmeister Voorzitter

  Tekent u in?

  Inmiddels zijn er al een aantal voorzitters en secretarissen die hebben ingetekend voor ‘Uitspraak nieuwe stijl’ en zijn er in het project ook al uitspraken opgemaakt in deze nieuwe stijl. Hier kunt u alvast één zo'n uitspraak inzien (deze link leidt naar een voorbeeld van een bindend advies na tussenadvies). Maar daarmee zijn we er nog niet. We hopen dan ook dat we uw interesse gewekt hebben en dat we u meer mogen vertellen over hoe u als voorzitter mee kunt doen en welke voordelen dat u biedt. Hieronder deelt secretaris Sarah Balfoort haar eerste ervaringen met u.
  En zodra u ermee aan de slag gaat? Dan staan wij natuurlijk klaar om u hierin te begeleiden! 

  Toen ik de kans kreeg om een bijdrage te leveren aan het project Uitspraak Nieuwe Stijl heb ik daar direct positief op geantwoord. Ik zie het als een voorrecht een bijdrage te leveren om aan het vernieuwen en actualiseren van de behandeling van zaken voor de commissie om het aanwezige vertrouwen van de samenleving te behouden.

  Otto Vos Voorzitter

  Via de knop hieronder stuurt u een rechtstreekse e-mail naar Marcel Vilé. Hij vertelt u met veel plezier alles over het project 'Uitspraak nieuwe stijl', de totstandkoming ervan én hoe we samen met u de volgende stappen gaan zetten. Doet u mee?