Interview met Derk van Dam

Op deze afbeelding ziet u advocaat Derk van Dam van Ludwig & Van Dam Advocaten

‘Laagdrempelige geschilafwikkeling is onderdeel van een transparante advocatuur’

Momenteel zijn veel advocatenkantoren nog automatisch aangesloten bij de Geschillencommissies Advocatuur middels het overkoepelende registratiemodel via de NOvA. Vanaf 1 januari 2022 verandert dat. 

Advocatenkantoren die aangesloten willen zijn of blijven, kunnen zich rechtstreeks aanmelden voor de commissies Advocatuur Consumenten en/of Zakelijk. Voor advocaat Derk van Dam (Ludwig & Van Dam Advocaten) was dat een logische stap: “Voor mij maakt een laagdrempelige afwikkeling van geschillen deel uit van een eigentijdse, transparante en ethisch verantwoorde advocatuur.”

Iedereen maakt fouten

“Op ieder kantoor gaat er wel eens iets fout. Waar gehakt wordt, vallen spaanders, maar doorgaans los je dat soort discussies met cliënten onderling op”, zegt Van Dam (Ludwig & Van Dam Advocaten) (deze link leidt naar de website van Ludwig & Van Dam Advocaten). “Als er onenigheid is over een rekening of als men niet tevreden is over de geleverde diensten, ga je daarover met elkaar in gesprek. Een formele klachtenprocedure is voor ons kantoor haast nooit aan de orde geweest, maar ik weet wel dat het een heel gedoe oplevert wanneer deze via het tuchtrecht bij de deken wordt gevoerd. Het duurt lang, er is veel geld mee gemoeid en uiteraard besteed je liever energie aan andere zaken.”

Kleine ergernissen

“De gang naar de Geschillencommissie is veel prettiger; voor de advocaat, en niet in de laatste plaats voor de partij die wenst te klagen. Het is een onafhankelijke, laagdrempelige vorm van geschillenbeslechting die zeker voor de lichtere klachten een snelle alternatieve route biedt. Kijk, voor de zware beroepsfouten waarin echt schade berokkend wordt, ga je naar de civiele rechter. Dat ligt anders. Bij de geschillencommissies kun je eerder terecht voor de kleine ergernissen die nu eenmaal voorkomen in een werkrelatie en waarvoor je samen niet tot een bevredigende oplossing komt.”

‘Je maakt zichtbaar dat je zowel jouw cliënt als de kwaliteit van de advocatuur serieus neemt’

Open vizier

“Ik hoor collega’s wel eens beweren dat dit zal leiden tot een stortvloed aan klachten, omdat het via deze weg wel heel gemakkelijk wordt om te klagen. Zo moet je echter niet denken, vind ik. Dat is een kwestie van vertrouwen in de kwaliteit van je eigen dienstverlening. Als je daarbij een verkeerde inschatting maakt, moet je daarover verantwoording durven afleggen. En als iemand het vermoeden heeft dat je iets fout hebt gedaan, laat dan een ander daar maar deskundig over oordelen. Door aansluiting bij de geschillencommissies laat je zien dat je niks te verbergen hebt en dat je niet bang bent voor dat oordeel. Je strijdt met open vizier in een transparante omgeving, en je maakt zichtbaar dat je zowel jouw cliënt als de kwaliteit van de advocatuur serieus neemt.”

Patronen ontdekken

“Ik begrijp dat deze uitspraken geanonimiseerd worden gepubliceerd in een register. Dat zijn buitengewoon leerzame uitspraken voor de branche. Het is immers ons vak om de jurisprudentie te analyseren en vervolgens toe te passen, dus die expertise moeten we zeker inzetten voor de ontwikkeling van onze eigen branche. Dat gebeurt bij het tuchtrecht al, maar ook in deze kleinere zaken vallen patronen te ontdekken van dingen die bij herhaling fout gaan. Het is goed om daar extra aandacht aan te besteden om toekomstige ergernissen en conflicten te voorkomen.”

Voor het geval dat

“Nogmaals: vrijwel altijd lossen we dit soort discussies onderling en vroegtijdig op, maar wanneer dat onverhoopt niet mocht lukken, is dit een effectief, laagdrempelig en voordelig alternatief. De aansluiting kost jaarlijks slechts een paar honderd euro. Daarmee ben je verzekerd van een laagdrempelige oplossing, gewoon voor het geval dat… Ik kan eerlijk gezegd geen enkele reden bedenken om het níet te doen.”

Wilt u zich aansluiten?

Als u bent aangesloten bij De Geschillencommissie, betekent dit dat u staat voor kwaliteit. Mocht het onverhoopt gebeuren dat er een klacht ontstaan bij uw cliënt of bij uzelf, dan heeft u ook de klachtafhandeling goed geregeld. Komen u en uw cliënt er niet samen uit, dan kunnen wij u helpen om toch tot een oplossing te komen. Een gang naar de rechter is niet nodig.

U kunt uzelf of uw kantoor bij ons aansluiten. 

Vragen? Wij helpen u graag en persoonlijk. 

Bel ons op nummer 070-3105371
Maandag t/m vrijdag 09:00 - 16:00 uur
of stuur een E-mail (24/7)