Reizen

BELANGRIJK: 

U heeft een klacht die gerelateerd is aan de Corona maatregelen? Informeer u goed en lees verder.


Deze commissie behandelt klachten van consumenten tegen een reisorganisator of boekingskantoor. Deze bedrijven zijn verantwoordelijk voor het boeken en/of uitvoeren van de reis.

Welke klachten behandelt de commissie Reizen?

De belangrijkste onderwerpen die de commissie kan behandelen zijn:

  • De accommodatie
  • Begeleiding tijdens uw reis 
  • Het reisprogramma
  • Het vervoer


Als regel wordt uw klacht bij de commissie ingenomen tegen de reisorganisator. Deze is namelijk niet alleen verantwoordelijk voor een goede uitvoering van de reis, maar ook voor fouten van het boekingskantoor (reisbureau).
Zodra door tussenkomst van het boekingskantoor een van onderstaande reizen bij de reisorganisator geboekt is, moeten klachten over deze reizen tegen de reisorganisator ingediend worden, ook als ze alleen het boekingskantoor betreffen:

  • Pakketreis (combinatie van vervoer en verblijf).
  • Pendeldienst per bus (reisorganisator regelt alleen het busvervoer).
  • Eigen vervoerreis (reisorganisator regelt alleen de accommodatie).


Klachten over verstrekken van informatie over reisdocumenten, inentingen en verzekeringen en bemiddeling bij een reservering van een los vliegticket door het boekingskantoor kunnen ook aan de Commissie worden voorgelegd. U moet uw klacht dan richten tegen het boekingskantoor.

Let op! Gaat uw klacht over een losse vlucht?
Als uw vlucht geannuleerd is en u krijgt de kosten voor die vlucht niet terug, dan kunt u helaas geen klacht indienen bij de Geschillencommissie Reizen. In de algemene (vervoers)voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij staat waar u wél terecht kunt met uw klacht.

Reizen en het coronavirus

Wilt u meer informatie over reizen in relatie tot het coronavirus? Bekijk het bericht over reizen en het coronavirus.

Aantal behandelde klachten en eindproducten

Alle cijfers, feiten en toelichting over het voorgaande jaar van deze commissie vindt u in ons jaarverslag van de commissie Reizen. Natuurlijk bent u ook geïnteresseerd in de pakkende verhalen die we graag met u delen op www.samenwerkenaankwaliteit.nl. Gewoon zoals het is, uit de praktijk, vanuit ieders vak of betrokkenheid. Verhalen die de verbondenheid met onze organisatie heel mooi illustreren. Trotse verhalen, verhalen met een ziel, verhalen met verbeelding.

Kosten

De kosten van de behandeling van een klacht bij de Geschillencommissie Reizen bedragen: 
€ 77,50 voor factuurbedragen tot € 500,-
€ 102,50 voor factuurbedragen van € 500,- tot € 1.500,-;
€ 127,50 voor factuurbedragen vanaf € 1.500,-.
U krijgt dit terug wanneer de commissie u in het gelijk stelt. Lees meer over het klachtengeld.

Procedure

Bekijk alle informatie over hoe u een klacht bij ons kunt indienen en onze procedure op de pagina Procesinformatie.

Voorwaarde

Voorwaarde om een klacht in te kunnen dienen is dat de ondernemer lid is van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR). Deze branche-organisatie is aangesloten bij de Geschillencommissie Reizen.

Meer informatie


Consument klaagde pas na thuiskomst over kwaliteit accommodatie
Waar gaat de uitspraak over? De consument heeft meerdere klachten over de kwaliteit van de geboekte accommodatie. De ondernemer voert[...]
Boekingskantoor stuurde incorrecte reisbescheiden door, consument ontvankelijk
Waar gaat de uitspraak over? De consument boekte via een boekingskantoor een pakketreis bij een buitenlandse reisorganisator. De reisorganisator is[...]
Consument vraagt zich af wat de meerwaarde van een boekingskantoor is
Waar gaat de uitspraak over? De consument boekte een pakketreis voor dertien personen. De consument heeft meerdere klachten over de[...]