Wanneer u niet tevreden bent over een product of dienst, kunt u een klacht indienen bij de ondernemer. Als de ondernemer niets van zich laat horen, of u komt er samen niet uit, dan kunt u een klacht indienen bij een van de commissies van De Geschillencommissie.
1. Ga naar de Geschillencommissie die uw klacht kan behandelen en dien daar uw klacht in.
2. Zoek via Adressen ondernemers de naam van uw ondernemer, en dien via die pagina uw klacht in.
3. Zoek op Thema als u niet weet bij welke commissie u moet zijn, of als u uw ondernemer niet kunt vinden.
Wanneer u bij de ondernemer heeft geklaagd en het lukt niet om binnen 4 weken de zaak onderling op te lossen, dan kunt u bij een van de commissies een klacht indienen. U kunt dit zelf doen bij De Geschillencommissie of dat door iemand anders laten doen, bijvoorbeeld een familielid of uw rechtsbijstandverzekering. Een advocaat is niet nodig, maar het mag wel.
De contactpersoon ontvangt namens u alle post en houdt u op de hoogte. Zorg er samen voor dat de kosten voor het indienen van een klacht tijdig betaald worden, evenals het nog openstaande deel van de rekening. De Geschillencommissie bewaart dit bedrag totdat de uitspraak is gedaan.
Om een klacht in te kunnen dienen, controleert u of de ondernemer bij ons is aangesloten, of u selecteert de juiste Geschillencommissie.
Hoe kan ik me laten vertegenwoordigen door iemand anders?
Moet ik de ondernemer melden dat ik een klacht bij De Geschillencommissie indien?
Na het kiezen van de juiste commissie vult u het online of papieren formulier in en voegt die stukken bij, waarvan u vindt dat zij uw zaak verduidelijken. Als u hiervoor juridisch advies nodig heeft, zijn er organisaties die u kunnen bijstaan.
De Geschillencommissie is onafhankelijk en onpartijdig. Daarom kunnen wij geen juridisch advies geven.
Bent u consument, dan kunt u juridisch advies vragen bij:
Het Juridisch Loket
ConsuWijzer
Bent u lid van een vakbond of een consumentenorganisatie zoals de Consumentenbond, ANWB, Vereniging Eigen Huis of heeft u een rechtsbijstandverzekering, dan kunt u ook daar juridisch advies vragen.
Aan het behandelen van de klacht zijn eenmalige kosten verbonden. De hoogte van dit klachtengeld verschilt per commissie. Als u in het gelijk wordt gesteld, krijgt u het klachtengeld terug. Heeft u de rekening aan de ondernemer nog niet, of niet geheel betaald, dan betaalt u het openstaande bedrag aan De Geschillencommissie. Nadat wij uw klacht, het eventueel openstaande geldbedrag, én het klachtengeld hebben ontvangen, hoort u of wij uw klacht kunnen behandelen.
U kunt in de brochure van de commissie waarbij u een klacht wilt indienen, lezen wat de precieze kosten zijn. Als u zoekt op naam van de ondernemer in de Adressengids Ondernemers, ziet u bij welke commissie de ondernemer, over wie u een klacht heeft, is aangesloten.
Kunnen wij uw klacht behandelen, dan melden wij aan de ondernemer dat er een klacht is ingediend. Diens reactie wordt met u gedeeld. U kunt daar eventueel op reageren. Beide partijen mogen tot 5 werkdagen voor de zitting stukken aanleveren. Reageert de andere partij niet, dan gaan wij toch verder met het behandelen van uw klacht. Als het nodig is, onderzoekt een deskundige uw klacht en stelt een rapport op. U hoeft niet extra te betalen voor dit deskundigenonderzoek. Beide partijen ontvangen een afschrift van dat rapport. U kunt nog reageren op dit deskundigenrapport. Tot op de zitting kan de tegenpartij u een schikkingsvoorstel doen.
Tijdens het traject kunnen u en de andere partij de klacht alsnog samen oplossen. Meldt u dit dan aan De Geschillencommissie. De behandeling van uw klacht stopt dan. U en de ondernemer moeten dan wel het schikkingsformulier invullen en ondertekend opsturen naar De Geschillencommissie. Alleen dan is het schikkingsformulier geldig. Dit formulier kunt u alleen gebruiken als u de klacht al heeft ingediend.
Als u de klacht samen heeft opgelost, betaalt De Geschillencommissie het klachtengeld (de kosten die u betaald heeft voor het behandelen van de klacht) niet aan u terug. Houd daar dus rekening mee bij het aanbod dat de andere partij u doet.
De Geschillencommissie kan u niet adviseren of u op het aanbod van de ondernemer moet ingaan. De Geschillencommissie is onpartijdig en mag u daarom geen juridisch advies geven.
Als alle informatie binnen is, organiseren wij een zitting, waarop een onpartijdige, deskundige commissie uw klacht beoordeelt. U kunt de zitting bijwonen en dan mondeling uw mening geven. Dit geldt ook voor de andere partij. Binnen een maand na de zitting ontvangt u de bindende uitspraak van de commissie. Dat betekent dat beide partijen de uitspraak moeten nakomen en dat zij hiertegen niet in hoger beroep kunnen gaan.
De schikking of uitspraak wordt niet nagekomen. Wat kan ik doen?
Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met de uitspraak?
Is een geschillencommissie wel onafhankelijk en onpartijdig?
“In ons uitsprakenoverzicht kunt u zien of De Geschillencommissie al eerder klachten heeft behandeld, die lijken op die van u. ”
De Geschillencommissie
Postadres:
Postbus 90600
2509 LP Den Haag
Bel: 070 310 53 10
Maandag t/m vrijdag
9:00 - 17:00 uur
De Geschillencommissie
Postadres:
Postbus 90600
2509 LP Den Haag
Bel: 070 310 53 10
Maandag t/m vrijdag
9:00 - 17:00 uur