Automatische incasso zonder kosten wel mogelijk

Taxi

Het is wel degelijk mogelijk een rit met de regiotaxi op rekening te betalen. De administratiekosten die daarvoor moeten worden betaald en die de consument te hoog vindt zijn in de concessie afgesproken. Door met automatische incasso te betalen is de consument deze kosten niet verschuldigd.

Volgens de ondernemer staan in het programma van eisen en het vervoerreglement drie betalingsmogelijkheden: contant bij de chauffeur, per automatische incasso na een machtiging voor reizigers met een pas en IDEAL. Reizen op rekening staat niet vermeld. Als een klant dit toch wil wordt met de afdeling administratie een afspraak gemaakt en worden de administratiekosten van € 6,– duidelijk vermeld. De administratiekosten zijn lager dan de daadwerkelijke kosten van de rekening. De consument heeft dus geklaagd over een vooraf overeengekomen administratietarief.

De ondernemer heeft volgens de commissie aangetoond dat automatisch afschrijven een van de betalingsmogelijkheden is. De bewindvoerder van de consument wenst deze wijze van betalen kennelijk niet. Reizen op rekening is niet in de concessie opgenomen maar in de uitwerking wel aan de orde gesteld. Voor de kosten die moeten worden betaald is een bedrag van € 6,– afgesproken. Het is de commissie niet duidelijk op welke grond de bewindvoerder meent onder deze kosten uit te kunnen komen. Als met automatische incasso wordt betaald worden deze kosten voorkomen. De commissie weet niet waarom de bewindvoerder daarvan geen gebruik maakt. De klacht is ongegrond.

Geschillencommissie Taxivervoer