Valt de levering van zonnepanelen onder de bevoegdheid van de commissie?

De Geschillencommissie




Commissie: Energie    Categorie: (On)bevoegdheid    Jaartal: 2024
Soort uitspraak: bevoegdverklaring   Uitkomst: bevoegd   Referentiecode: 243989/251792

De uitspraak:

Waar gaat de uitspraak over?

Deze uitspraak betreft een bevoegdverklaring betreffende een geschil over de plaatsing van zonnepanelen door ondernemer bij consument. Het betreft een koopovereenkomst van twaalf zonnepanelen, terwijl de ondernemer van mening is dat slechts elf zonnepanelen geplaatst kunnen worden. De consument wil graag dat een deskundige naar de zaak kijkt, terwijl de ondernemer betwist dat de commissie bevoegd is.

Wat is de beslissing?

De commissie verwijst bij deze vraag naar haar eigen reglement. Zij is onder andere bevoegd te oordelen over geschillen tot de levering van elektriciteit samenhangende diensten. De commissie meent dat de diensten van de ondernemer hier onder vallen. Uit de algemene voorwaarden van de koopovereenkomst blijkt dat bij een geschil, dit geschil aan de commissie moet worden voorgelegd. De commissie acht zich bevoegd het geschil te behandelen.

De uitspraak

Samenvatting
De consument heeft een conflict met de ondernemer over de plaatsing van 12 zonnepanelen op zijn dak.

Behandeling van het geschil
Uit de stukken blijkt dat eerst dient te worden vastgesteld of de commissie bevoegd is het geschil te behandelen.

De Geschillencommissie Energie (verder te noemen: de commissie) heeft kennisgenomen van de overgelegde stukken.

Partijen zijn niet voor de zitting opgeroepen.

De behandeling heeft plaatsgevonden op 22 april 2024 te Den Haag.

De commissie heeft het volgende overwogen.

Beoordeling
De consument heeft met de ondernemer een overeenkomst gesloten voor het leveren en plaatsen van (uiteindelijk) 12 zonnepanelen. Volgens de ondernemer en haar aannemer kunnen echter slechts 11 panelen geplaatst worden. Volgens de consument zijn met een aangepast legplan wel 12 panelen mogelijk. De consument wil dat een deskundige de zaak bekijkt en daarover beslist en richt zich tot de commissie.

De ondernemer roept de vraag op of de commissie bevoegd is in dit geschil te oordelen.

In artikel 3 van het reglement van de commissie wordt bepaald dat de commissie tot taak heeft geschillen tussen consument en ondernemer te beslechten voor zover die betrekking hebben op de totstandkoming, of uitvoering van overeenkomsten met betrekking tot de aansluiting en/of levering van gas, warmte of elektrische energie en daarmee samenhangende levering en diensten.

De commissie is van oordeel dat een overeenkomst tot het leveren en plaatsen van zonnepanelen past binnen het areaal van diensten dat het bedrijf als (groene) energieleverancier in de markt zet en aan zijn consumenten aanbiedt, zodat het geschil kan worden aangemerkt als een geschil met betrekking tot de met de levering van elektriciteit samenhangende dienst.

Uit de overgelegde stukken blijkt voorts dat op de koopovereenkomst tussen partijen de “Algemene voorwaarden Koop Zonnepanelen Versie: 2019” van toepassing zijn. Daarin wordt in artikel 11.3 bepaald dat indien sprake is van een klacht die niet naar tevredenheid is opgelost, de consument een geschil aanhangig maken bij de Geschillencommissie Energie van de Stichting Geschillencommissies voor Consumentzaken.”.

Op grond van het voorgaande acht de commissie zich bevoegd het geschil te behandelen.

Derhalve wordt als volgt beslist.

Beslissing
De commissie verklaart zich bevoegd het geschil te behandelen.

Aldus beslist door de Geschillencommissie Energie, bestaande uit mevrouw mr. E.A.G.M. van Rens, voorzitter, de heer R.A. Timmer, de heer H.W. Zuur, leden, op 22 april 2024.